środa, 30 kwietnia 2014

Warzywko tygodnia - rzodkiewka

Właśnie chrupię sobie pyszne młode rzodkiewki - i Wy też powinniście, zwłaszcza teraz jak już pojawiają się pierwsze nowalijki.

Rzodkiewki są:

- skarbnicą minerałów min. żelaza, miedzi i manganu, które są zbawienne dla naszego krwiobiegu
- małokaloryczne! Jedna średnia rzodkiewka (15 g) ma tylko 2 kcal!
- pomocne przy przeziębieniach, leczą kaszel i oczyszczają nos
- tanie (w sezonie pęczek rzodkiewki możemy kupić już za kilkadziesiąt groszy)

Warto również pamiętać, że ich liście rzodkiewki są JADALNE. To doskonałe źródło wit. C (2 razy lepsze niż sok z cytryny) a także wapnia i żelaza (2 razy więcej niż w szpinaku).
Zawartość tych składników jest kilka razy wyższa niż w samej rzodkiewce (w korzeniu). Mają też właściwości odtruwające i przeciwnowotworowe. 

Trzeba jednak pamiętać, żeby rzodkiewkę kupować na sprawdzonych bazarach albo uprawiać samemu. Tylko wtedy mamy pewność, że warzywo jest bez oprysków.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz