wtorek, 6 maja 2014

Miodek z mniszka lekarskiego



Długi weekend niestety nie obdarował nas piękną pogodą, ale na szczęście czwartek był jeszcze słoneczny i postanowiłam razem z teściową zrobić miód z mniszka. 

Naczytałam się o jego zaletach bardzo dużo i byłam ciekawa jak taki specyfik smakuje. 
Mleczy teraz pełno na ogródku, więc można było uzbierać większą ilość.

Właściwości prozdrowotne syropu:

- łagodzi kaszel, pomaga w przeziębieniu
- przyspiesza gojenie ran
- oczyszcza, odtruwa organizm
- zawiera mnóstwo minerałów i witamin, które wpływają korzystnie na układ nerwowy, odpornościowy, kostny i pokarmowy
- a także wiele innych... Spis dalszych korzyści płynących z picia syropu znajdziecie tutaj.

Do wykonania syropu potrzebne będą:

  • 650 kwiatów mniszka
  • litr wody
  • 2-3 cytryny
  • 700 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:


Nasze świeżo zebrane kwiatki kładziemy na białym płótnie lub kartce i zostawiamy w spokoju, żeby wyszły wszelakie owady i robaczki. Następnie płuczemy kwiaty, do garnka wlewamy litr wody i wrzucamy do niej kwiatki. Wodę zagotowujemy i gotujemy kwiaty jeszcze 15 minut. 
Czekamy 24 godziny i odcedzamy wywar z kwiatków przez sitko. Dodajemy następnie sok z cytryn oraz cukier i zagotowujemy (na niewielkim ogniu, 2-3 godziny), aż nasz wywar zgęstnieje. Im dłużej gotujemy tym wywar będzie gęściejszy.

Podane ilości składników można dopasować do swoich preferencji. Niektóre przepisy podają nawet 1 kg cukru, ale według mnie to za dużo jak na taką ilośćwody i kwiatków. Mój miodek jest już mega słodki, strach pomyśleć jaki by był z 1 kg cukru :)

Moje syropki

Na zdjęciu wyroby mamy mojego chłopaka (ocet,syrop oraz nalewka z mniszka)




2 komentarze:

  1. Mam jedno pytanie, co cennego zostaje w tym syropie po tak długim gotowaniu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiadomo - długie gotowanie niszczy część cennych składników, jednak gotujemy tu na niewielkim ogniu, wiec na pewno część zostaje :) Liczy się tu też smak. Ja osobiscie uwielbiam słodkości, wiec taki syrop z mniszka z powodzeniem pomaga mi w chwilach ochoty na słodkie. Należy jednak pamiętać, ze tam jest cukier i jak to ze wszystkim bywa - umiar wskazany.

    OdpowiedzUsuń