piątek, 2 stycznia 2015

Muffinki marmurkowe


Na tego Sylwestra zaplanowałam muffinki oraz ciasto bananowo czekoladowe.

Przepis na muffinki pochodzi z niemieckiej gazetki "Die 100 besten Sommer-Rezepte".

Składniki:

- małe jabłko
- 175 g masła
- szczypta soli
- paczuszka cukru waniliowego
- 175 g brązowego cukru
- 4 jaja (M)
- paczuszka proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- 25g siekanych migdałów
- 15g kakao
- 25g płatków czekoladowych (posiekana drobno czekolada)

Przygotowanie:

Jabłko umyć, osuszyć i wyciąć środek. Pokroić w drobną kosteczkę.
Tłuszcz, sól, cukier waniliowy i 150g cukru wymieszać powoli w misce. Dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do reszty na przemian z 3 lyżkami mleka.
Połowę ciasta odstawić, dodać do niego jabłko i migdały. Do reszty ciasta dodać 25g cukru, kakao, 2 lyżki mleka i czekoladę.
Formę do muffinek wyłożyć  papierowymi papilotkami. Foremki wypełnić do połowy jasnym ciastem. Na wierzch wylać ciemne ciasto. Piec w temp 175 C (góra dół) ok. 30 minut.

Uwagi:
- z podanych składników wyszło mi 14 muffinek
- mieszamy najlepiej łyżką, nie mikserem, wtedy ciasto bardziej się napowietrzy i wyrośnie
- można wymieszać w papilotkach ostrożnie jasne i białe ciasto, tworząc wzory
- po upieczeniu i odstawieniu do ostygnięcia, można polać muffiny polewą czekoladową - ja użyłam dwóch, białej i mlecznej czekolady

SMACZNEGO! :)









3 komentarze:

  1. Ostatnio po raz pierwszy robiłam muffinki, ale z białej czekolady. Czas na kolejne i padnie na te bo wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń