Ostatnio walczę z wszelkiego rodzaju słodkościami, ale od czasu do czasu pozwalam sobie na tzw. "zdrowszy łakoć". Najlepiej jest taką słodką przyjemność zafundować sobie samej i zrobić własnoręcznie.
Składniki:
kilka ciastek zbożowych/owsianych
500 g twarogu półtłustego
0,5 szkl. cukru brązowego
łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 białko jaja
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, ciasteczka kruszymy i wykładamy nimi dno papilotek. Twaróg mielimy, łączymy z maką, cukrem i jajkiem. Masę wykładamy na ciasteczka, na wierzch dodając po łyżeczce dżemu wiśniowego. Całość wstawiamy do piekarnika, zmniejszając równocześnie temperaturę do 120 stopni. Nastawiamy timer na 25 minut i czekamy na pyszności :)
Uwagi:
- z podanych składników wyszło 9 muffinek
- mieszałam wszystko chwilę mikserem na małych obrotach
- serniczki lepiej smakują po ostygnięciu i spędzeniu dobrych kilku godzin w lodówce
Jeśli mi one tak wyjdą jak Tobie na zdjęciach to będę baaardzo zadowolona :)
OdpowiedzUsuńfitfunmamarun.blogspot.com
Na pewno wyjdą :) Smacznego!
UsuńNie lubię serników
OdpowiedzUsuń